Balans en coördinatie


Balans en coördinatie zorgt voor lichaamsbewustzijn en bewust gestuurde bewegingen van de hond. De gemiddelde hond is namelijk niet lichaamsbewust, hij weet niet dat hij een voorhand maar ook een achterhand heeft. De achterkant loopt de voorkant achterna. De hond heeft niet geleerd dat hij zijn achterpoten ook bewust kan aansturen.

Een hond gebruikt nooit een enkele spier apart, bijna elke lichaamsbeweging vergt een opvolgende of gelijktijdige aanspanning van verschillende spieren. Dagelijkse dingen zoals bijvoorbeeld uit de mand komen of het simpelweg ‘lopen’ vergt aanspanning van spieren in hun poten, de romp en schouders in verschillende intensiteit en duur. De meer actieve bewegingen zoals het springen over een boomstam of behendigheidshindernis of bijvoorbeeld het snel omdraaien bij de ‘kom hier’ oefeningen, vragen om goed gecoördineerde bewegingen vanuit een goed ‘gebalanceerd’ lichaam.

Bewegen is complex en de basis van coördinatie is om in een vloeiende en gerichte beweging het lichaam in de juiste volgorde te laten bewegen. Bij coördinatie ligt de nadruk op het technisch goed kunnen uitvoeren van oefeningen, voordat de snelheid verhoogd gaat worden. Uiteindelijk worden de diverse oefeningen natuurlijk wel steeds moeilijker en uitdagender gemaakt.

Echter, met alleen coördinatie is de hond er nog niet. De honden moeten ook leren hun balans te vinden in verschillende acties, lopen, zitten, liggen, springen, draaien, spelen, pootgeven. Ook jonge honden en pups moeten in het dagelijks leven leren hun balans te vinden. Om goed te kunnen bewegen zijn vijf motorische basiseigenschappen noodzakelijk: kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie. Precies daaraan wordt gewerkt bij balans en coördinatietraining.

Balans en coördinatie is de basis voor een goede stabiliteit en balans. De oefeningen zijn bedoeld om diverse spieren en spiergroepen te trainen. Balans en coördinatie gaat om samenwerken tussen begeleider en de hond, maar ook om de hond zelfvertrouwen te geven en leren met vertrouwen ergens over of doorheen te lopen. We stimuleren ook het zenuwstelsel door te oefenen op verschillende ondergronden en materialen waarbij we ook verschil in hoogtes of dieptes aanbieden. Hierdoor leert de hond om bewuster te worden van zijn lichaam. Verschillende balansoefeningen helpen de hond sterker te worden en iedere oefening traint een andere spiergroep. Het is belangrijk om het hele lichaam te trainen, zodat de hond niet uit balans raakt.

Veel hondeneigenaren beoefenen een sport of activiteit met hun hond waarbij de nadruk ligt op uithoudingsvermogen en snelheid op sportspecifiek gebied. In de meeste gevallen wordt weinig of geen aandacht besteedt aan het trainen van coördinatie en kracht.
Door het trainen van balans en coördinatie, wordt de sporthond meer bewust van zijn lichaam, spieren gaan efficiënter samenwerken en de hond wordt sterker en kan zijn lichaam beter aansturen. In veel gevallen resulteert dit in verbetering van prestaties en in ieder geval in kleinere kans op blessures!

Balans en coördinatie gaat om samenwerken tussen begeleider en de hond op een niveau wat bij de hond past. Doordat elke training aangepast wordt aan het kennen en kunnen van de hond is het geschikt voor elke hond, jong of oud.

Puppy’s
Ook de jonge honden en puppy’s kunnen balans en coördinatie trainingen volgen. Zij moeten leren om hun balans te vinden. Dit is belangrijk voor de dagelijkse zaken maar ook belangrijk voor hun mentale en motorische ontwikkeling. Ze leren over diverse ondergronden hun balans te bewaren en met op de op maat gemaakte oefeningen trainen ze ook hun coördinatie. Een (jonge)hond die weet waar zijn poten staan is zelfverzekerder en zal minder snel blessures oplopen bij een onverwachte beweging omdat hij een goede controle over zijn lichaam heeft en hij geleerd heeft hoe hij zijn lichaam op de juiste manier kan gebruiken.

Senioren
Tijdens het ouder worden verliezen honden hun soepelheid, waardoor bewegen minder gemakkelijk wordt. Het starten van een beweging gaat minder snel, het behouden van balans wordt moeizamer en de coördinatie gaat achteruit. Om het lichaam in goede vorm te houden is het belangrijk dat we opbouw en kwaliteit van spieren, botten, gewrichten en zenuwweefsel in conditie houden. Balans- en coördinatietraining bij oudere honden zorgt voor beter lichaamsbewustzijn, betere aansturing van spieren waardoor bewegingen gemakkelijker en vloeiender kunnen worden uitgevoerd. Training en voldoende lichamelijke activiteit dragen bij aan het gezond ouder worden en het verminderen van de risico’s op fysieke problemen en ziektes.

Tarieven Balans en coördinatie
Leskaart voor 5 lessen €145,00 per 30 minuten.
Leskaart voor 10 lessen van 30 minuten €285,00. Deze kaart is 12 maanden geldig vanaf startdatum.
Maatwerk is mogelijk!