Speuren - Detectie


Detectie is geschikt voor veel honden. Zoeken en ruiken kan iedere hond, daarom is deze cursus geschikt voor (bijna) iedere hond, ook voor de al wat oudere hond. De cursus is ook zeer geschikt voor onzekere honden. De honden mogen zelf hun ‘buit’ of geurbron zoeken, ze mogen zelf iets oplossen en daarmee groeit hun zelfvertrouwen.

Alle honden ruiken en snuffelen graag en jagen zit in hun genen. Tijdens de cursus maken we gebruik van hun natuurlijke jachtinstinct en buitdriften door de honden op een positieve manier te laten speuren naar hun ‘buit’, de geurbron. We gaan aan de slag met het aanleren van een van tevoren bepaalde geur. Nadat de geur door de hond goed herkent wordt gaan we beginnen met het zoeken naar die geurbron en leren de honden hoe ze kunnen aangeven dat ze de bron gevonden hebben, het verwijzen.

Hiervoor hebben we een speciale geurwand om te oefenen. Ook speuren we met speciale geurpotten, we leren kleine voorwerpen opzoeken en verwijzen, we laten de honden diverse koffers nazoeken op een aangeleerde geur etc.
We gaan behalve diverse geuren ook diverse disciplines van neuswerk aanleren. Ook korte sessies in het opsporen van personen komen aan bod. Kortom een breed scala aan neuswerk.

Detectie/speuren is een behoorlijk inspannende bezigheid. Je leert nauw samen te werken met je hond, tegelijkertijd leer je je hond te ‘lezen’ door goed op zijn lichaamstaal te letten. Het is ontspannende inspanning en voor hond en baas leuk om te doen.. Ook deze groepen zijn klein met maximaal 4 deelnemers waardoor iedereen de juiste uitleg en ondersteuning krijgt.

Tijdens deze lessen zijn en blijven de honden aangelijnd en komen niet in direct contact met elkaar.