Dit is een nieuwe pagina.

Loopbandtraining


Om op een juiste wijze je hond in sport-, werk- of showconditie te brengen en te houden kun je, in combinatie met een op maat geschreven opbouwschema, gebruik maken van een loopband. Tijdens en na revalidatie, bijvoorbeeld na een operatie, is gecontroleerde opbouw van beweging, aan te raden. Een loopbandtraining kan hierbij een waardevolle aanvulling zijn.

Met behulp van een loopband kan de snelheid op diverse snelheden aangepast worden. Bovendien is het mogelijk om gebruik te maken van de helling functie. De loopband kan zowel in een heuvel opwaartse stand als in een heuvel afwaartse stand geplaatst worden waardoor het meest geschikte programma voor conditieopbouw gerealiseerd kan worden in de meest optimale omstandigheden. Op de loopband ligt de focus namelijk volledig bij de hond, dit in tegenstelling tot wanneer je buiten wandelt of fietst en je ook altijd rekening dient te houden met je omgeving. Een loopbandtraining is daarom zeker geschikt voor een hond die wil uitvallen op straat.

Een loopbandtraining kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. In bijvoorbeeld een revalidatie traject van een hond wordt de loopband ingezet om:
• Het (opnieuw) leren lopen te ondersteunen;
• De belasting op de voor- of achterhand te vergroten;
• De paslengte en plaatsing van de poten te veranderen;
• Om de conditie van de hond te verbeteren.

Behalve als onderdeel van het revalidatie proces is het ook mogelijk om de loopband in te zetten bij het ondersteunen van patiënten met artrose. Artrose patiënten zijn gebaat bij beweging om de gewrichten zo veel mogelijk soepel te houden en de spiermassa zo veel mogelijk te behouden.

Een andere doelgroep zijn die honden die last hebben van overgewicht en waarbij de eigenaar het niet lukt om de hond actief te laten lopen. Door conditie opbouw worden er meer calorieën verbruikt en meer spiermassa ontwikkeld waardoor de patiënt met overgewicht gewicht verliest en daarnaast ook nog eens een betere conditie krijgt. Deze patiënten kunnen, mits ze geen gewrichtsproblemen hebben, op de loopband draven om de conditie snel te verbeteren.

Gewenning aan de loopband
Het is natuurlijk niet zo dat de hond direct op de juiste wijze gebruik maakt van de loopband. Hier gaat een periode van gewenning aan vooraf.

Om optimaal profijt te hebben van de gewenning aan loopband is het wel van belang dat er in deze afspraken regelmaat zit en dat de tijd tussen de trainingen niet te lang is omdat we anders weer van voren af aan moeten beginnen. Ideaal is 2-3 keer per week maar minimaal een keer per week is wel een vereiste om er profijt van te hebben.
Voor een gewenningsperiode hanteren wij kaarten van 10 trainingen.

Bij een hond met een goede gezondheid is het mogelijk om in 10 sessies op te bouwen naar een goede basis. De gewenningskaart is een serie van 10 keer trainen op de loopband, startend met een kleine 5 minuten waarbij de hond tijdens de laatste sessie van deze 10 keer in staat is om ongeveer 20 minuten op de loopband te lopen in een rustig draftempo.

Tarieven Loopband training
Een 10 lessen starters/gewenningskaart kost € 175,00.
Een losse loopband les van maximaal 30 minuten kost € 30,00.
Leskaart voor 5 lessen €145,00 per 30 minuten.
Een leskaart voor 10 sessies van 30 minuten per sessie kost €285,00. Deze kaart is 12 maanden geldig vanaf de startdatum.