Massage voor de hond


Net als mensen kunnen honden ook even niet zo lekker in hun vel zitten, soms ook letterlijk. Het kan zijn dat je hond zich niet helemaal fit voelt. Het kan zijn dat hij een periode van stress achter de rug heeft of dat hij fysiek iets mankeert, bijvoorbeeld een blessure. Of hij heeft wat ouderdomsklachten met alle ongemakken van dien. Wanneer een hond zich niet fit voelt kan dit zich uiten in een stramme beweging, je hond is minder vrolijk of kan een bepaalde beweging of een bepaalde oefening niet meer uitvoeren.
Massage heeft een ontspannende werking op het hele lichaam. Voor honden die klachten hebben door overbelasting, stress, gedragsproblemen of een verkeerde houding kan de massage daarom heel nuttig zijn. Het laat de spanning en stress uit het lichaam vloeien en verminderd pijn. De hond krijgt een groter bewustzijn over zijn eigen lichaam en hoe hij zijn lichaam moet gebruiken. Massage zorgt voor ontspanning bij de hond waardoor lichaam en geest in een betere conditie en balans komen.


Een massagebehandeling kan bijdragen aan:
- Verminderen van stress
- Bevorderen van een soepele en zo optimaal mogelijke beweging
- Pijnverlichting en herstelondersteuning na een operatie
- Verbeteren van balans en coördinatie
- Betere spierontwikkeling
- Ontspanning
- Positieve gedragsverandering
- Sneller genezingsproces
- Betere sportprestatie
- Voorkomen van blessures of klachten
- Sneller afvoeren van afvalstoffen en verminderen van spierpijn na training of wedstrijd
- Een hond die lekkerder in zijn vel zit!

Een behandeling kan daarnaast voor vele fysieke problemen ingezet worden, onder andere bij :
- Oudere honden met een wat stramme beweging of stijve spieren
- Honden met gewrichtsproblemen, zoals artrose, HD, ED, OCD, spondylose, etc.
- Als begeleiding naast een behandeling van een dierenarts,
- Als begeleiding tijdens revalidatie in overleg met de behandeld dierenarts.
- Situaties waarin je hond moet herstellen, zoals na blessure, trauma of operatie
- Als begeleiding in de training/sport
- Ter preventie van blessures
- Voor honden met stress of gedragsproblemen
- Voor honden met fysiek of mentaal trauma

Naast een reguliere massage is het mogelijk om gespecialiseerde en/of aanvullende massagetechnieken in te zetten zoals bijvoorbeeld sportmassage, myofasciale releasetherapie, medical- en functional taping.

Sportmassage
De term wordt veel in verband gebracht met sport of sporthonden. Maar de term sportmassage zegt juist iets over de technieken die tijdens deze massages gebruikt worden. Sportmassage is namelijk een diepe massage techniek die bedoeld om het lichaam weer in balans te krijgen. Er is bij deze massage extra aandacht voor de spieren en beweging. Daarbij wordt er afgewisseld met diepe, langzame of juist ritmische massagetechnieken. Deze speciale bewegingen zorgen voor een betere circulatie en een sneller herstel. Sportmassage helpt niet alleen bij ontspanning of verlichting van pijn bij blessures, maar kan ook nieuwe blessures helpen voorkomen. Dat is het grootste verschil tussen sportmassage en diverse andere vormen van massage. Het is geschikt voor een sporthond, maar ook zeker geschikt voor een 'niet sporthond'.

Myofasciale release therapie
Fascia, ook wel bindweefsel genoemd is overal in het hele lichaam. Het is een ononderbroken netwerk dat verbonden is met spieren, botten, organen, het zenuwstelsel, enz. Het is een groot netwerk door het hele lichaam en laat alle structuren samen functioneren als een geheel. Het is het grootste orgaan in het lichaam en speelt een rol in alle processen van het lichaam. Het is een complex, holistisch en zelf regulerend orgaan. Fascia heeft niet alleen invloed op het bewegingsapparaat, maar op het hele lichaam en veel klachten bij de hond ontstaan in de fascia of hebben invloed daarop.
Fascia release is een massage techniek waarbij op de fascia wordt gewerkt. Door speciale massagetechnieken toe te passen kan de fascia weer terug naar zijn oorspronkelijke functie. Kenmerkend voor de fascia release is dat ik tijdens de behandeling wacht op de release, het loslaten van de fascia. De behandeling kan zorgen voor minder spanning, meer en betere verbinding in het lichaam, betere stofwisseling en een betere werking van de organen. Dit kan zich uiten in het letterlijk zachter worden van je hond, positieve gedragsverandering, betere beweging, betere coördinatie, minder last van spijsverteringsklachten, glanzen van de vacht, enz.
Verdere ondersteuning kan aangeboden worden door een aanvullende behandeling met bijvoorbeeld:
- Edelstenen,
- Tapingstechnieken zoals Crosslinq® tape en Medical taping,
- Etherische oliën,
- Guasha massage.

Let op!
Na drie massagebehandelingen moet er duidelijk verbetering zichtbaar zijn, is dit niet het geval dan verwijs ik u door naar uw dierenarts.
Dit indien er voor mij twijfel is of er eventuele andere problemen spelen die eerst door een dierenarts bekeken moeten worden.
Wanneer masseer ik niet:
- Als een hond koorts of een infectie heeft
- Wanneer een hond een (overdraagbare) huidinfectie heeft
- In de eerste week na de vaccinatie
- Bij dracht, hierover graag vooraf overleg
- Bij medicatie, hierover graag vooraf overleg

Vraag naar de mogelijkheden om een (sport)massage behandeling te combineren met:
- Balans en coördinatie
- Fitness
- Loopbandtrainingen

Massage
Een massage € 50,00 per behandeling.
Kaart voor 5 behandelingen €245,00. Deze kaart is 12 maanden geldig vanaf startdatum.